dieta po operacji dla seniora

Dieta przed i po operacji dla osób starszych

Pełnowartościowa i zbilansowana dieta to podstawowy fundament zdrowia i sprawności organizmu. Dobrze skomponowany jadłospis stanowi sposób prewencji większości chorób w tym plagi naszych czasów – nowotworów i dolegliwości układu krążenia. Nawet w normalnych warunkach to, co jemy, ma kluczowe znaczenie dla naszego stanu zdrowia, jednak jeszcze bardziej liczy się to w okresie przed i po operacji. Dlatego dzisiaj podpowiadamy co jeść po operacji i czym, żywić się przed nią, by zapewnić seniorom jak największe szanse na szybki powrót do pełni sił.

Znaczenie odpowiedniego żywienia osób starszych

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia psychicznego i fizycznego. Według danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia zdrowie i sprawność naszego organizmu aż w 50% zależy od stylu życia, którego lwią częścią jest nasza dieta. Nieprawidłowa dieta natomiast stanowi czynnik sprzyjający wystąpieniu większości chorób wieku starczego, takich jak choroba wrzodowa żołądka, nadciśnienie, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia. To z pożywienia wszystkie nasze narządy czerpią energię na funkcjonowanie i przeprowadzanie wszelkich niezbędnych do życia procesów. Dlatego właściwie skomponowany jadłospis powinien być ważnym elementem życia w każdym wieku, a szczególnie w przypadku osób starszych, których naturalne możliwości organizmu ulegają stopniowemu osłabieniu.

Zbilansowana dieta dla osób starszych

Zanim przejdziemy do omówienia zasad dotyczących żywienia przed i po zabiegach operacyjnych, warto przypomnieć podstawowe zasady żywienia dla osób starszych.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny być podstawą odpowiedniej diety. Każdy przyjmowany posiłek powinien składać się przynajmniej w pięćdziesięciu procentach z warzyw. Jeść je można niemal bez ograniczeń. Jeśli natomiast mowa o owocach to warto włączać je do diety w ograniczonych ilościach, najlepiej w pierwszej połowie dnia.

warzywa dla seniora po operacji

Białko

Osoby starsze powinny sięgać po zdrowe białko w postaci warzyw strączkowych, soi, produktów mlecznych i ryb, stronić za to od mięsa, zwłaszcza czerwonego, które zawiera dużo niekorzystnych tłuszczów i jest ciężkostrawne.

Węglowodany

Zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie ilości białka, tłuszczy i węglowodanów. Jednak w przypadku seniorów zaleca się ograniczenie tych ostatnich oraz wybór pełnoziarnistych produktów mącznych.

Co jeść przed operacją?

Konkretne zasady żywienia różnią się w zależności od stanu zdrowia oraz rodzaju zabiegu. Dokładne rekomendacje dotyczące diety powinien zapewnić lekarz prowadzący seniora. Przed niektórymi zabiegami nie powinno się spożywać niczego, a przy innych zalecany jest porządny posiłek. Dlatego zawsze warto zapytać o to lekarza. Generalnie jednak dieta przed operacją powinna być lekkostrawna, ponieważ nasz organizm zużywa mnóstwo energii, trawiąc jedzenie. Przed operacją natomiast powinien mieć siły na przeprowadzanie innych procesów związanych z rekonwalescencją.

dieta przed operacją

Co jeść po operacji?

Dieta po operacji także jest uzależniona od konkretnego zabiegu, jednak istnieje kilka zasad, które warto wdrożyć, by organizm seniora szybciej wrócił do pełni sił.

Właściwa dieta po operacji u seniora

Zwiększ ilości przyjmowanych składników odżywczych przez seniora

Jeśli chcemy wspomóc powrót do zdrowia seniora, należy spożywać więcej wysokiej jakości białek i węglowodanów przed i po operacji. Nawet gdy po zabiegu operacyjnym pozostajemy w stanie spoczynku, nasz organizm spala kalorie, aby pomóc sobie w regeneracji i leczeniu. Dlatego dieta po operacji powinna być bogata w białko, witaminy i lekkostrawne tłuszcze.

Wspieraj funkcje odpornościowe seniora za pomocą argininy i kwasów omega-3

Stres związany z operacją może wywołać stan zapalny, który prowadzi do wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Ten stres może trwać przez kilka tygodni i osłabić układ odpornościowy, przez co senior będzie bardziej podatny na infekcje. Pomóc w tym może dieta zawierająca składniki wzmacniające odporność, takie jak arginina i kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego dieta po operacji powinna zawierać sporo drobiu, ryb i produktów mlecznych.

co jeść po operacji

Pozwól seniorowi zachować siłę i energię dzięki białku

W przypadku starszych osób nawet trzy dni przebywania w łóżku mogą spowodować utratę do 10 procent całkowitej masy mięśniowej nóg. Dlatego też jak najszybsze wstanie i poruszanie się po operacji może pomóc pacjentom w zachowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej, utrzymaniu siły i szybszym powrocie do normalnego trybu życia. Co więcej, lekarze zachęcają pacjentów do jak najszybszego wstania i ruszenia się po operacji, a także wzmożonego spożycia produktów bogatych w białko, czyli budulec mięśni.

Dieta przed i po operacji dla osób starszych

Regeneracja organizmu po operacji jest szczególnie ważna dla osób starszych. Ze względu na stan fizjologiczny są one bardziej osłabione i mają mniej zasobów do szybkiego powrotu do zdrowia, przez co paliwo w postaci jedzenia ma niebagatelny wpływ na ich życie. Odpowiednio dobrana dieta przed operacją zwiększa prawdopodobieństwo udanego zabiegu, a właściwa dieta po operacji wpiera organizm w regeneracji, dlatego mądre żywienie seniora może nie tylko poprawić jego komfort życia, ale i bezpośrednio wpływa na jego zdrowie. Warto zatem zadbać o stworzenie jadłospisu, który zadziała na korzyść seniora!